Buurtpreventie begint natuurlijk bij voorzorgsmaatregelen die u en uw huisgenoten zelf kunnen nemen. Goede sloten spreken voor zich, maar denkt u ook eens aan het merken van waardevolle bezittingen of het aanlaten van een of meer lampen als u 's avonds de deur uitgaat. Zoals gezegd is het de bedoeling van een buurtpreventieproject dat iedereen wat meer oplet en alerter is op verdachte situaties en in voorkomende gevallen deze meldt. Dit kan eenvoudig door wat extra op uw omgeving te letten als u s' avonds de hond uitlaat of bij late thuiskomst even een extra rondje door de buurt te rijden. Maar ook afspraken maken met de buren dat u een oogje in het zeil houdt als zij een paar dagen weg of op vakantie gaan.

Uiteraard is het belangrijk verdachte situaties direct te melden bij de politie. Ga nooit alleen af op een verdachte situatie. En bent u ongelukkigerwijze het slachtoffer geworden van een strafbaar feit, doe daar dan altijd aangifte van.

 
 

 

* Wees tijdens het uitlaten van uw hond extra alert en verander eens van route

* Breng uw buren op de hoogte tijdens langere afwezigheid

* Laat uw (lege) container niet te lang aan de straatkant staan, mensen kunnen dan eventueel  zien dat de eigenaar niet thuis is

* Stap nooit alleen af op een persoon om hem ergens op aan te spreken, bel eventueel aan bij buren om mee te gaan

* Rijd of loop een extra rondje door de buurt als u 's avonds wat later thuis komt

* Zorg dat de woning buitenom goed verlicht is

* Kijk op www.politiekeurmerk.nl voor meer informatie over inbraakpreventie.

 

 
 
Meer informatie over inbraakpreventie vonden wij in onderstaand artikel:

Beter voorkomen dan .....

Een inbraak; heb je het zelf niet meegemaakt, dan is het toch minimaal een familielid of vriend een keer overkomen. Na een inbraak voelen mensen zich vaak niet meer veilig in hun eigen huis, want de inbrekers hebben bewezen dat je het huis zomaar kunt binnendringen. Waar je dacht bescherming te kunnen vinden voor jezelf en je eigendommen, blijkt dat niet zo te zijn.

Inbrekers tonen dat ze geen respect hebben voor andermans bezittingen en zelfs een mensenleven lijkt soms niet meer veilig. Om iedereen, het liefst ter voorkoming van een inbraak, te informeren over preventiemaatregelen volgt onderstaand enkele tips.

Inbraak voorkomen

Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen. Elk huis heeft zijn zwakke plekken en inbrekers weten dat. De politie heeft ervaring met inbrekers en kent hun gedrag en kan daardoor adviezen geven over beveiligingsmethoden.

De politie stelt ‘de gelegenheid maakt de dief'. Beveiligen is dan ook het op een rijtje zetten van een aantal zaken. Een inbreker zoekt de weg van de minste weerstand. Maken we het voor een inbreker moeilijk om zijn activiteiten te ontplooien, dan gaat hij op zoek naar een ander object.

Kijk eens met de ogen van een inbreker naar uw huis: stel u bent uw huissleutels kwijt, op welke plaats zou men het gemakkelijkst uw huis binnen komen.

Zo komt ook de inbreker bij u binnen.


Afspraken maken

Laat geen briefjes achter op de deur en laat geen sleutels achter op makkelijke plaatsen zoals onder de deurmat. Maak duidelijke afspraken en laat eventueel de sleutel achter bij de buren of een andere vertrouwenspersoon. 


Bouwkundig

Sluit uw huis af met deugdelijke deuren, ramen en sloten. Verstevig het sluitwerk met extra grendels. Controleer of er geen zwakke plekken in de bouwconstructie zijn. Een huis kan rondom volledig in diefijzer zijn gezet, maar via het dak of plafond blijken de dieven soms makkelijk naar binnen te komen.

Voorkom dat scharnieren aan de buitenkant zitten. Inbrekers slaan de pinnen uit de scharnieren, waardoor een raam of deur toch eenvoudig te openen is. Een goed verlicht huis is minder aantrekkelijk voor de inbreker die niet graag gezien wordt. Zorg ervoor dat uw ramen en deuren goed zichtbaar zijn voor de omgeving. Zo kan een inbreker nooit lang ongestoord zijn gang gaan.

 

Alarmsystemen

Een alarmsysteem kan inbraken niet voorkomen, maar wel tijdig signaleren en zelfs de inbreker afschrikken. Een inbreker wil niet graag gestoord en gezien worden en lawaai wil hij zeker voorkomen. Er zijn systemen waarbij lampen aan gaan als u het huis nadert. Het is dan wel belangrijk dat de inbreker het lichtpunt niet kan uitschakelen of kapot maken.


Eigendommen

Leg uw waardevolle bezittingen ook in huis niet als etalage neer. Verdeel uw waardevolle spullen als bankpasjes, cheques, sieraden en geld op verschillende onopvallende plaatsen en koop eventueel een huis of vloerkluis.